Slap Krčić

Advertisements

Do sada sam ga posjetio dva puta i to prvi put u kolovozu 2021 godine putujući sa moto susret u Petrinju i u svibnju 2022 godine na putu za Podravinu. Lokacijaa slapa je na ulazu u Knin, na raskršću za Grad Knin  i  Strumicu skrene se desno i znakovi vas vode do tamo. Prvi put kada sam bio je bila suša   i nije bilo vode tako da sam odučio posjetiti ga opet. Jedan dio slika objavljenih u glaeriji je iz 2021 godine a drugi dio 2022 godina. Inače iz Dubrovnika do Krčića ima 300 km i spada u domenu jednodnevnih izleta i može se kombinirati sa posjetom izvoru Cetine ili da vožnjom cestom od Vrlike do Drniša preko brda Svilaja. O ove dvije destinacije ću pisati drugom prilikom kako posebni izleti.

O Krčiću

Sam slap nalazi se ovdje https://goo.gl/maps/anufk2Rh8YYnqNh49

Wikipedija o slapu kaže; „Slap Krčić je 22 metara visok vodopad na sjeveru kninskog polja kojim se rijeka Krčić obrušava u Krku. Nazivaju ga još i “Veliki buk” i “Topoljski buk”. Slap Krčić je nakon miniranja, pregrađivanja, izrade komore u njegovoj sedrenoj brani i izrade hidroelektrane, sveden je na povremeni slap iznad samog izvora rijeke Krke. Nalazi se neposredno uz grad Knin, a napaja se vodama s Dinare. Uz Krčić prolazi makadamska cesta koja povezuje Knin s Kijevom. Izgrađena je prije nešto više od 200 g.

Uz njega se veže i lijepa legenda o utvrdi koja je stajala na brdu pored njega i branila most. Kaže kako će most ponovno biti izgrađen kada ljudi prestanu međusobno ratovati. Tada će i slap prestati presušivati, a voda će teći bez prestanka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)